PROGRAM 2024

25:e- 28:e juli

BILJETTER

Enkelbiljett vuxen 250 kr, student/pensionär 120 kr.
Festivalpass, med tillgång till alla kvällskonserter, 800 kr. Evenemangen på dagtid är gratis.

Förboka biljetter

 Maila biljett@vindelfjallenskf.se
och ange hur många biljetter du önskar reservera och vilka konserter. Betalning sker på
plats, Swish eller kontanter.

Kraja - foto: Kalle Lundin

KRAJA är en vokalgrupp bestående av Linnea Nilsson, Lisa Lestander, Frida Johansson och Eva Lestander. Genren är skandinavisk folkmusik där de varierar mellan det traditionella och egenskrivet material. De har bland annat gett ut fem album, två EP:n och samarbetat med symfoniorkestrar och blivit nominerade till en Grammy. Namnet Kraja betyder “Platsen dit du längtar.” 

Ni kan läsa mer om dem på deras hemsida, https://kraja.nu/about

Spotify 

Kraja kommer framträda på öppningskonserten torsdag 25:e juli kl 18.00, Ammarnäs kyrka. Fredagen den  26:e juli kl 12.00 i Ammarnäs församlingshem håller Kraja i en workshop riktad till alla åldrar. 

 Ida Falk Winland är en av de mest eftertraktade svenska sopraner både nationellt och internationellt och gästar Vindelfjällens kammarmusikfestival tillsammans med pianisten Matti Hirvonen. Ida har jobbat med Göteborgsoperan sedan 2014 och gjort flera framträdande roller på Göteborgsoperan, däribland som Nedda i Pajazzo, Grevinnan i Figaros Bröllop, Ilia i Idomeneo, Adalgisa i Norma, Rosina i Barberaren i Sevilla och Susanna i Figaros bröllop. 

Hon studerade vid Royal College of Music och National Opera Studio i London. För den nyfikne kan man läsa mer om henne på https://www.braathenmanagement.com/artister/ida-falk-winland

Spotify

Ida Falk Winland kommer framträda på festkonserten fredagen den  26:e juli kl 18.00 i Ammarnäs Kyrka tillsammans med pianisten Matti Hirvonen. 

Ida Falk Winland - foto: Tilo Stengel 
Matti Hirvonen - foto: Mats Hellström

Den Sorsele bördige pianisten Matti Hirvonen har sedan studietiden specialiserat sig på pianoackompanjemang och kammarmusik. Karriären tog riktig fart med Elisabeth Söderström. Efter det har Matti framträtt med flera stora namn, däribland Nina Stemme, Miah Persson och Ann Hallenberg. Han har även haft och har professurer bland annat på Norge musikkhøgskole, Oslo, Kungliga musikhögskolan i Stockholm och Royal College of music i London, Han har framträtt på flera stora festivaler däribland Aix- en Provence och i Edinburgh Wigmore Hall, Musikverein och Konserthus i Wien är återkommande konsertlokaler som han framträder i. Han har även gjort flera turnéer i Japan. 

https://www.mattihirvonen.com/ 

Spotify

Matti Hirvonen kommer framträda på festkonserten fredagen den  26:e juli kl 18.00 i Ammarnäs Kyrka tillsammans med sopranen Ida Falk Winland.

 

Det är ingen överraskning om man berättar att Björkarnas Stråktrio grundades i Umeå. Det är i Björkarnas stad där artisterna möttes för första gången. Lucy Baker (fiol), Małgorzata Błaszczyk (viola) och Bekhbat Tsagaanchuluun (cello) kommer från olika länder och bakgrunder men kärleken för kammarmusiken förde dem samman. Alla tre jobbar på Norrlandsoperan och har framträtt i olika musikaliska konstellationer med varandra men idéen att bilda en trio kom upp för att utforska mer jämställt samspel som en trio bjuder på. Genom sina stora intresse för den klassiska repertoaren men också mindre kända verk från 1900 talet skapade de ett program som ger en bred syn på musik för stråktrios.

Lucy Baker som tidigare var elev till Igor Oistrakh, belönades med förstklassiga utmärkelser av Royal College of Music i London, där hon fick ett stipendium från 13 års ålder. Som solist har hon sänt på Classic FM, BBC Radio 3 och P2 Sverige, samt uppträtt i Concertgebouw i Amsterdam. Lucy är en passionerad kammarmusiker och har en internationell frilanskarriär.

Malgorzata Blaszczyk kommer från Warszawa där hon tog masterexamen vid F. Chopins Musikuniversitet men hon har också studerat vid Universität Salzburg Mozarteum och Stavanger Universitet. Som violast spelar hon i många olika internationella sammanhang, både i orkester och som kammarmusiker. 2020 fick hon anställning som stämledare i Norrlandsoperan och är sedan dess boende i Umeå. På sin fritid spelar hon gärna nyckelharpa.

Bekhbat Tsagaanchuluun född i Ulaanbaatar Mongoliet! Började som 8 åring spela cello för musik skolan i Ulaan baatar. Bekhbat kom till Sverige 2008 och studerade vid Kungliga Musikhögskolan där han var elev till professor Ola Karlsson. Bekhbat har spelat konserter i Sverige och utomlands som solist och kammarmusiker.

Björkarnas stråktrio kommer framträda Lördag 27/7 kl 18.00, Ammarnäs kyrka. 

Björkarnas Stråktrio - foto: Charlotte Petersson
Karin Gunilla Borta - foto: Lukas Arvidsson

Föreställningen Ukssarájgiesne (i dörröppningen) med Karin Gunilla Bonta handlar om ett samiskt arv som under decennier förtigits. Titeln syftar på en dörr som nu står på glänt och uppdagar en gömd och glömd samisk familjehistoria. Gamla och nya jojkar blandas med musik, lyrik och berättelser, särskilt uppmärksammas några av släktens kvinnor. Föreställningen fokuserar också på 1913 års nomadskolereform och Herman Lundborgs rasbiologiska undersökningar.

Manus och musik: Karin Gunilla Bonta

Regi: Gunilla Gårdfeldt

Karin Gunilla Bonta är född och uppvuxen i Skellefteå. Hon bor sedan flera år i Västra Götaland men tillbringar alltmer tid i Ammarnäs. Hon är utbildad musiker och har särskilt fokus på improvisation. I genren lyrik är hon debutant men har fått inspiration till skrivandet genom deltagelse i skrivarretreat arrangerade av Tjállegoahte, Författarcentrum Sápmi.

A performance about the heritage of being part of  Sapmi people and the silence culture around it. Old and new Jojks will be presented with music, lyrics and story telling. Will be performed in swedish. 

Grimtjuk med sina tre tidigare cd:arna bestod av Carina Bergström och Robert Degerfalk. Från och med  denna fjärde cd, är Grimtjuk nu med Erik Quist en trio.

Robert Degerfalk, Sorsele, spelar bas, och behärskar allt från hårdrock till folkmusik. Han hittar spännande musikaliska lösningar på det mesta. 

Erik Quist, Arjeplog, är musiklärare och jobbar som samordnare för kulturskolan i Sorsele. Hans skickliga gitarrspel bidrar till en ny och spännande klangbild i gruppen. 

Carina Bergström, Blattnicksele, har spelat fiol sedan hon var 8 år. Hon är även poet och författare, och har tilldelats flera stipendier, och priser, bland annat, Sorsele kulturpris (1993), Årets Vindelälva (2002), Olof Högbergplaketten( 2005) och 2014 blev hon utnämnd till Årets hedersspelman i Burträsk.  

För mer information se hemsidan http://www.carinas-ord-ton.se . 

Grimtjuk kommer att uppträda den 28:e juli kl 11.00 under gudstjänsten i Gillenuolle.

Martin Vanberg är en av våra ledande barock tenorer i Skandinavien med sina unika klangfärg. Efter studier i Stockholm och Köpenhamn har Martin samarbetat med flertalet orkestrar såsom  RAI Torino och Teatro Regio Torino, Accademia Bizantina, Europa Galante, AKAMUS Berlin, LaVerdi Barocca, I Solisti Veneti, Orchestra I Pomeriggi Musicali, och filharmoniska orkestrar över hela Europa.

För den nyfikne kan man läsa mer om Martin på hans hemsida. https://www.martinvanberg.com/cv/

Spotify

Martin kommer framträda på avlslutningskonserten söndag 28/7 kl 18.00 i Ammarnäs kyrka tillsammans med organisten/cembalisten Lukas Arvidsson och festivalledaren och cellisten Adrianna Arapinowicz. 

Martin Vanberg - foto: Michael Eriksson
Lukas Arvidsson - foto: Jenny Puronne 

Lukas Arvidsson är en mycket eftertraktad konsertorganist, cembalist, riksspelman i träskofiol, kördirigent och konstnärlig ledare för Leufsta Cahman Academy som håller till i Lövstabruk. Han studerade bland annat på Högskolan för scen och musik, Göteborg och Hochschule für Künste i Bremen, Tyskland. Vi ser verkligen framemot att få njuta av hans cembalo spel under festivalen, varmt välkommen Lukas! 

https://www.orgelisten.com/

Spotify

Lukas kommer framträda på avlslutningskonserten söndagen den  28:e juli kl 18.00 i Ammarnäs kyrka tillsammans med tenoren Martin Vanberg och festivalledaren och cellisten Adrianna Arapinowicz. 

Adrianna Arapinowicz är en svensk cellist med polskt ursprung och är född  i Härryda på landet strax utanför Göteborg. Musiken har varit hennes drivkraft sedan de tidiga tonåren och den har tagit henne runt i Sverige och utlandet. Hon har studerat vid Högskolan för Scen och musik, Göteborg, Koniklijk Conservatorium i Bryssel och avlägger nu en andra master vid Griegakademiet i Bergen med prof, Audun Sandvik  och har studerat för Professor Ola Karlson sedan 2022. 

Idag är Adrianna en Oslo baserad och verksam frilansmusiker och pedagog  i Sverige och Norge. Sedan 2022 är hon medgrundare och konstnärlig ledare tillsammans med Annika Jönsson  för Vindelfjällens kammarmusikfestival.

Adrianna Arapinowicz - foto: Simon Grundström
Rulla till toppen