Om

Om Festivalen

Vindelfjällens kammarmusikfestival är sprungen ur en vision där klassisk musik och storslagen natur förs samman. Festivalen tar plats i natursköna Ammarnäs under högsommaren och riktar sig till bofasta Ammarnäsbor och tusentals turister som passerar byn under säsongen. Ammarnäs är beläget mitt i det av UNESCO skyddade Vindelfjällens biosfärområde:Vindelälven-Juhttátahkka präglas av det rika samiska och svenska kulturarvet, där språk, kultur och hantverk ofta riskerar att gå förlorade. Biosfärområdet vill därför vara ett modellområde för kulturell mångfald, identitet och kulturarv, men samtidigt förvalta och värna om naturen och dess resurser. 

Ammarnäs, som i folkmun kallas byn där vägen börjar, har en lång historia. Samer och nybyggare, samt under det senaste seklet även forskare och turister har dragits till denna natursköna plats med dess magnifika natur. I vår egen tid vistas personer från olika delar av världen i Ammarnäs som med stor nyfikenhet för varandra och omvärlden skapar en speciell gemenskap. Vi som grundare och musiker av festivalen, Adrianna Arapinowicz och Annika Jönsson, har ägnat stor tid i fjällvärlden och vet vad den ljuvliga naturen gör för kreativiteten och inspirationen. Vår vision är att sätta Ammarnäs på den musikaliska kartan och ge medverkande och besökare unika natur- och musikupplevelser. Genom symbios mellan människor med olika bakgrund och naturmiljöer är det vår förhoppning att festivalen förutom musikupplevelser, även bidrar till mångfald och förståelse för naturen och dess resurser.

En viktig målsättning för Vindelfjällens kammarmusikfestival är att kombinera flera kulturinriktningar. Detta inkluderar förutom den inhemska kulturen, samarbeten med konstnärer och hantverkare från bygden, även musiker och institutioner från bland annat regionen. Sommarens konserter planeras ske både inomhus i Ammarnäs kyrka och ute i naturen vid Gillesnuoles fors. 

Ammarnäs Kyrka

Om oss

Adrianna Arapinowicz  

är född i Härryda på landet strax utanför Göteborg. Musiken har varit hennes drivkraft sedan de tidiga tonåren och den har tagit henne runt i Sverige och utlandet. Efter studier vid Ingesunds musikhögskola för Lars-Inge Bjärlestam, avlade hon en kandidatexamen vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg för Claes Gunnarsson och Johan Stern. Trots pandemin och nedstängningar flyttade Adrianna till Bryssel för att studera på masternivå för professor Viviane Spanoghe. Sedan hösten 2022 bor hon i Oslo och studerar ytterligare en master vid Griegakademiet för Audun Sandvik i och en vidareutbildning för Ola Karlsson. Hon har även studerat privat för Harro Ruijsenaars, Hampus Linderholm och Bianca Linderholm. Idag är hon en verksam frilansmusiker och spelar regelbundet bl.a med Stockholm Concert Orchestra, solo och kammarmusikaliska konserter vid privata och offentliga tillställningar, och är en eftertraktad pedagog. 

Under studietiden deltog Adrianna vid många internationella masterclasses och kurser, däribland Fundacja PRO Cello för professor Justus Grimm och Dr HAB. Jan Lisiecki, kammarmusikens vänner (f.d Aurora) för Claudio Bohorquez och vid Piteå folkhögskola för professor Frans Helmersson. Hon var även aktiv i Ungdomssymfonikerne mellan 2017-2021. 

Idag är Adrianna en verksam frilansmusiker och pedagog  i Sverige och Norge och har spelat på de några av de största scenerna i Europa, däribland Berlin Konserthus, Oslo konserthus, och Göteborgs konserthus. Sedan 2022 är hon medgrundare och konstnärlig ledare för Vindelfjällens kammarmusikfestival. 

Adrianna spelar på en svensk cello byggd 1785, märkt Petter Kraft.

 

Annika Jönsson

tog sina första steg in i musiken via Sjöbo ungdomsorkester med klarinetten innan kärleken till fagotten tog över. Hon genomförde sin kandidatutbildning vid Högskolan för scen och Musik i Göteborg för Anders Engström och frilansade samtidigt. Därefter studerade hon på Norge musikhögskola för Alessandro Caprotti och Dag Jensen. Hon har deltagit vid flera stora masterclass däribland Kammarmusikens vänner (f.d Aurora) för George Klütch,Laurent Lefevre och Fredrik Ekdahl. Hon har även deltagit på Voksenåsen academy för Audun Halvrosen och Joost Bosdijk. Annika har framträtt på flera av de stora svenska scenerna däribland Vara konserthus, Stockholm Konserthus och Göteborgs Konserthus.

Annika bor i både Ammarnäs och Stockholm där hon studerar för Berthold Grosse. Annika är en rutinerad orkester och kammarmusiker och har alltid brunnit för opera och den italienska barockmusiken. Hon spelar regelbundet i olika frilansensembler och sceniska projekt. Sedan 2022 är Annika medgrundare och festivalledare för Vindelfjällens kammarmusikfestival.

Rulla till toppen